Så underhåller du ditt fårskinn – 6 tips

Om du investerar i ett fårskinn kan du räkna med att det kan pryda ditt hem i många år. Ett fårskinn, eller ett lammskinn, är extremt hållbart och med rätt underhåll kommer det vara vackert och användbart i decennier.

Så, hur ska du göra för att underhålla ditt fårskinn på bästa sätt? Det finns lite olika metoder. Vilka du ska och bör använda beror lite på hur smutsigt, dammigt eller fläckigt skinnet är. 

Här kan du läsa om sex stycken skötselråd för fårskinn. Kanske har du nytta av alla, kanske väljer du ut ett par, tre stycken. 

underhåll av fårskinn

Använd dammsugaren

Din fårskinnsfäll kommer ofrånkomligen att samla på sig lite damm. Dammet fastnar helt enkelt i ullens långa fibrer när det virvlar omkring i rummet. 

Det enklaste sättet att få bort damm från fällen är naturligtvis att dammsuga. Sätt på det vanliga munstycket och dammsug som vanligt. Du behöver inte vara rädd för att skada ullen. Det är snarare så att dammsugaren lyfter på ullen på ett fint sätt när du dammsuger.

Vädra och skaka

Ett alternativ till dammsugning är att vädra och skaka. Om du vädrar ditt fårskinn i lite fuktigare väder får du också automatiskt en slags djuprengöring så att mer damm och smuts faller av. Läs också mer om att “tvätta i snö” här nedan!

Tvätta fårskinnet i maskin

Det går utmärkt att tvätta ett fårskinn i maskin eller för hand, men det bör inte vara ditt första val eftersom det kräver lite merarbete. Dessutom finns andra sätt att få bort exempelvis fläckar.

Det första du ska tänka på är att tvätta i kallt vatten (max 30 grader i maskin). En annan sak att tänka på är att använda ett tvättmedel eller schampo speciellt avsett för ull.

OBS! Du kan inte tvätta så kallade ekologiska skinn i maskin.

När skinnet är rent ska du sedan inte bara hänga upp det för att torka. Det är viktigt att du sträcker i skinnet med jämna mellanrum så att det inte krymper. Kom också ihåg att torka på ett plant underlag alternativt med klädnypor på en tvättlina (häng inte skinnet dubbelt över linan!).

Fläckar kan du ta bort med fuktig trasa

Det händer naturligtvis att det kommer en fläck eller två på din fäll. Vad ska du göra då? Den enklaste och snabbaste lösningen är att ta fram en fuktig trasa.

En fuktig trasa (utan någon rengöringsprodukt) kan ta bort de flesta fläckar, stänk och liknande. Torka upprepade gånger tills fällen är ren igen. För lite mer besvärliga fläckar kan du kombinera med att skölja fällen.

Borsta din fäll med jämna mellanrum

En del fårskinnsfällar är av en långhårig kvalitet. Ullen på sådana fällar kan efter ett tag bli lite tovig, särskilt om de används mycket.

Lösningen på problemet med tovig fårull är att borsta fällen. Det är viktigt att använda en borste som är snäll mot ullen. Om ull faller av vid borstningen är borsten för grov alternativt så borstar du för hårt. 

fårskinn i snö

Lägg fällen ute i snön

Snö är inte bara bra för skidåkning och snöbollskrig. Snö är också naturens eget rengöringsmedel, särskilt för fårskinn!

Om du lägger ut din fårfäll i snön kommer snön att tvätta din fäll åt dig helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att lägga ut skinnet med ullen nedåt. 

När du ”tvättar” din fårskinnsfäll i snö gör kylan och fukten att smuts och damm fälls ut från ullen. Dessutom försvinner eventuell dålig lukt. Som en extra bonus fräschas kvaliteten på ullen upp en del. En fäll som har blivit lite platt och tråkig med åren kan få nytt liv med en större volym. 

Hur länge ska fällen ligga i snön? En timme eller två är för det mesta fullt tillräckligt. Spelar det någon roll om snön är blöt eller torr? För rengöringen spelar det ingen roll, men torktiden blir naturligtvis så mycket kortare om snön är kall och torr.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/merrekla/xn--frskinnsguiden-lib.se/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/merrekla/xn--frskinnsguiden-lib.se/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/merrekla/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/merrekla/xn--frskinnsguiden-lib.se/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51